خدمات ماندگار

برخی از خدمات ماندگار مرحوم دکتر محمود شیخ زین الدین


فراهم نمودن امکان اخذ گواهی انطباق و گواهی محصول( COC و COO) برای اولین‌بار در کشور

  • یکی از کلیدی‌ترین مشکلات شرکت‌های دانش‌بنیان اخذ گواهی استاندارد برای محصولات تولیدی به واسطه متفاوت بودن شیوه‌های تولید شرکت های دانش‌بنیان نسبت به شرایط تدوین شده در مؤسسه ملی استاندارد بود و رسیدن به این هدف را غیرممکن می‌ساخت. با اشراف مرحوم دکتر شیخ زین الدین به این مساله، پس از دو سال تلاش و رایزنی، مؤسسه ملی استاندارد را با شرکت های دانش بنیان همراه نمودند و در حال حاضر اخذ گواهی انطباق روندی مشخص و قابل دستیابی به خود گرفته و تعدادی شرکت موفق به اخذ گواهی‌ انطباق برای تولیدات خود شده‌اند و تعداد زیادی از شرکت‌ها نیز متقاضی اخذ گواهی‌های مذکور هستند.


 

فعالیت در زمینه ممانعت از ورود کالاهایی که در ایران توسط شرکت های دانش بنیان ساخته می‌شوند

  • عضویت معاونت علمی و فناوری در کمیسیون ممنوعیت واردات کالاهایی که توسط شرکت های دانش بنیان تولید می شوند و بخش قابل توجهی از نیاز کشور را تامین می کنند.
  • عضویت معاونت علمی و فناوری به عنوان عضو ناظر در کمیسیون ماده یک به منظور صیانت از شرکت های دانش بنیان با هدف افزایش تعرفه واردات کالایی که مشابه آن توسط شرکت های دانش بنیان در کشور تولید می شود.

 

 

 

توسعه و اجرای برنامه حمایت از تجاری سازی طرح های فناورانه

  • اگر بپذیریم نقطه ی آغاز پایداری یک کسب و کار به ویژه کسب و کارهای نوپای فناورانه، تجاری سازی فناوری و زمینه سازی به منظور تحقق حضور یک محصول در بازار است می‌توان گفت که تجاری سازی فناوری، کلیدی ترین اتفاقاتی است که در مسیر تکامل یک فناوری و به تبع آن یک طرح فناورانه رخ می دهد. دکتر شیخ زین الدین با تمرکز بر تجاری سازی طرح های فناورانه و تلاش در جهت کاهش خطرات و ریسک های ناشی از این بخش از زیست بوم اقتصاد دانش بنیان، برنامه حمایت از تجاری سازی محصولات فناورانه را تعریف نمودند. در این طرح بیش از 400 شرکت از حمایت های معاونت نوآوری و تجاری سازی فناوری معاونت علمی و فناوری بهره مند شدند و حدود 50 درصد از آنها موفق شدند با تجاری سازی محصولات خود علاوه بر ادامه حیات کسب و کارشان شرکت را به یک شرکت دانش بنیان تبدیل نمایند.

 

 

راه اندازی مراکز نوآوری در دانشگاه ها

  • از آنجاکه دانشگاه‌های کشور علیرغم تلاش های زیاد هنوز در پارادایم نسل دوم قرار دارند و به پژوهش نه به عنوان وسیله‌ای برای خلق ثروت بلکه به ابزاری برای ارتقای علمی نگاه می‌کنند و نتیجه تحقیقات حداکثر منجر به چاپ مقالات، ثبت اختراع و یا ارائه سخنرانی‌ها می‌شود ایده راه‌اندازی مراکز نوآوری در دانشگاه‌ها، به عنوان نهادی برای پرداختن به نوآوری محصولات فناورانه در زمان مرحوم دکترشیخ زین‌الدین مطرح شد. بر این اساس طراحی مدل راه اندازی مرکز رشد و پس از آن راهبری 66  مرکز نوآوری به وقوع پیوست و امروزه حتی در دور افتاده ترین دانشگاه های کشور، دغدغه‌ی کسب درآمد و خلق ارزش از فناوری‌ها و ظرفیت‌های علمی خود را پیدا کرده اند که بخشی از این دغدغه مندی بدون شک مدیون زحمات مرحوم دکتر شیخ زین الدین است.


 


طراحی و اجرای جایزه تجاری سازی

  • در تکمیل ایده مراکز نوآوری برای دانشگاه‌هایی که توانسته باشند زمینه فعالیت را به‌گونه‌ای برای اساتید، دانشجویان و شرکت‌های دانش بنیان خود فراهم نمایند که محصولاتشان تجاری سازی شده و توسط جامعه مخاطب خریداری شود جایزه تجاری‌سازی طراحی شد. در این طرح دانشگاه‌ها هدیه‌ای معادل 5 درصد از فروش شرکت‌های دانش بنیان را برای سرمایه‌گذاری مجدد در زیرساخت‌های حمایت از نوآوری فناورانه از معاونت علمی و فناوری دریافت می کنند. در دوسال اول، بخش اعظم توان تیم اجرایی این جایزه  معطوف معرفی این جایزه و ترویج تفکر مرحوم دکتر شیخ زین الدین شد. لیکن نتیجه فعالیت های ایشان به جایی رسید که در سال 95 درخواست ها برای استفاده از این جایزه به حدی زیاد شد که معاونت علمی و فناوری مجبور شد راهکار های جدیدی برای تامین منابع مالی این جایزه تعریف کند. این اتفاق یعنی به نتیجه رسیدن تفکر مرحوم دکتر شیخ زین الدین.

 

 

توسعه نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی ساخت داخل

  • بازارسازی برای محصولات دانش‌بنیان در قالب توسعه نمایشگاه تجهیزات و مواد آزمایشگاهی رویدادی است که می توان آن را مهم ترین رویداد حمایت از ساخت داخل دانست. در این نمایشگاه شرکت‌های دانش‌بنیان محصولات با کیفیت و تکنولوژی بالای خود را که بر اساس آیین‌نامه‌ی ارزیابی سطح تکنولوژی بکار رفته در ساخت این محصولات، این تولیدات در 4 سطح فناوری قرار می گیرند با حمایت معاونت علمی و فناوری به مصرف کنندگان داخلی فروخته می‌‌شوند. این نمایشگاه پیش‌تر از مرحوم دکتر شیخ زین‌الدین در دولت دهم طراحی و اجرا شده بود ولیکن باحمایت ایشان و تغییر نگرش نسبت به کارکرد نمایشگاه، طی 4 دوره برگزاری آن نتایج ارزشمند نمایشگاه به‌عنوان مهم‌ترین رویداد حمایت از ساخت داخل ملموس‌تر شد که شامل جلوگیری از خروج ارز در شرایط تحریم کشور و شکل‌گیری و توسعه پایدار بیش از 400 شرکت و بالغ بر 10000 محصول دانش بنیان و استخدام پایدار بالغ بر 8000 فارغ التحصیل جوان از حداقل دستاوردهای نمایشگاه است. 

 

ساماندهی کانون‌های هماهنگی دانش، صنعت و بازار

  •  ساماندهی به کانون‌های هماهنگی دانش، صنعت و بازار که این برنامه نیز در دولت دهم طراحی شده بود و حاصل آن شکل‌گیری 66 کانون و حمایت چندمیلیاردی از آنها بود. در دوره مدیریت مرحوم دکتر شیخ زین‌الدین تعریف و شکل‌گیری کانون‌ها نظام‌مند شد و کانون‌ها به‌عنوان نهادی مستقل امکان ثبت در سازمان ثبت را پیدا کردند. بر همین اساس آیین‌نامه تبیین و کمیته ارزیابی کانون‌ها تشکیل شد و حاصل آن کاهش چشمگیر تعداد کانون‌های بلااستفاده و بلااثر در کسب‌وکارها و توسعه فناوری بود. نتیجه فعالیت دکتر شیخ زین الدین تعریف ماءموریت جدید برای کانون‌ها و اخذ مجوز راه اندازی کانون ها از شورای عالی انقلاب فرهنگی بود.